Як вибрати варочну поверхню? Яку краще купити?

Варильні поверхні газові та електричні, окремі і поєднані з духовкою, є безліч варіантів… Як вибрати варочну поверхню для вашої кухні правильно, і на що звернути увагу при купівлі, розповімо прямо зараз.

Джерело живлення для варильної поверхні

Джерел живлення може бути два: газ і електрику. Третій варіант може бути комбінованим, включає і те, і інше.

Газова варильна поверхня підходить для тих, у кого вдома є газопровід, або для тих, хто купує газ у балонах. Головна перевага в економічності. Газ коштує дешевше електрики, а їжа на вогні готується швидше.

Електрична варильна поверхня для тих, у кого газ в будинок не проведено. Зверніть увагу, такі моделі працюють від трифазної електричної мережі. Такі варильні поверхні виглядають дуже стильно, і відрізняються різноманітністю дизайну. Легко вибрати варіант, який ідеально впишеться в інтер’єр вашої кухні.

Комбінована варильна поверхня — це поєднання газу і електрики. Відмінний варіант для тих, у кого вдома є газ, але він подається не стабільно. Поєднання може бути будь-яким: дві газові конфорки і дві електричних. Або три газових і одна електрична.

Є варіант «Газ під склом». Коли газові пальники приховані під склокерамікою. Однак такі варильні поверхні зустрічаються дуже рідко, і не користуються особливою популярністю.

Установка варильної поверхні

Варильна поверхня може бути залежною і незалежною.

Залежна варильна поверхня пов’язана з духовою шафою. Її можна розташувати тільки над духовкою і ніяк інакше. Вона не має окремих перемикачів, і працює з допомогою панелі управління, яка розташована на духовій шафі.

При купівлі залежною варильної поверхні переконайтеся, що її модифікація повністю поєднується з вашої духовкою. Краще вибирати модель однієї марки.

Незалежна варильна поверхня може встановлюватися окремо від духовки. У неї є власна панель управління. Розташувати таку варильну поверхню ви можете де завгодно. Це помітне перевага при плануванні кухні. При бажанні незалежну варильну поверхню можна доповнити духовою шафою. Але це зовсім необов’язково.

Поверхня

Варочные поверхности

При виборі варильної поверхні обов’язково зверніть увагу на матеріал, з якого вона може бути виготовлена:

  • емаль
  • склокераміка
  • нержавіюча сталь
  • загартоване скло

Головна перевага емальованої поверхні: дешевизна і безліч колірних модифікацій. Але емаль нестійка до відколів, а згодом на ній з’являються подряпини. І відмити таку поверхню від крапельок жиру буде не дуже просто.

Склокерамічна поверхня — задоволення не з дешевих. Зате вона дуже міцна, красива і зручна. Всі нагрівальні елементи та індикатори приховані під склом. Поверхня ідеально рівна, це означає, що посуд не зможе перекинутися. Унікальна особливість склокерамічного покриття — можливість рівномірно і швидко передавати тепло в робочу зону і стоїть на ній посуд. Вам не доведеться довго чекати, поки закипить вода. Відмивається склокераміка дуже легко. Звичайні плями і краплі можна стерти м’якою ганчіркою або скористатися миючим засобом для варильних поверхонь.

Однак у склокераміки є свої недоліки. Така поверхня не має перешкод, і втекти молоко може потрапити на сусідні конфорки, або стекти на підлогу.

На склокерамічної поверхні слід використовувати посуд з ідеально рівним і гладким дном. Зверніть увагу і на діаметр посуду: він повинен бути не менше, ніж діаметр конфорки. Все це забезпечить найкращу теплопередачу від плити до посуді, інакше конфорка може перегрітися, а це погано впливає на її термін служби.

В ідеалі вся посуд для склокераміки повинна бути з нержавіючої сталі. Алюмінієвий і мідний посуд без покриття своїм дном можуть залишити сліди на поверхні.

Дуже популярні варильні поверхні з нержавіючої сталі. Це саме міцне покриття. А відмити його легко за допомогою спеціального засобу. А сріблястий колір добре вписується в будь-який інтер’єр.

Варильні поверхні з загартованого скла легко витримують високі температури, відрізняються дешевизною і простотою у догляді. Однак таку поверхню дуже легко подряпати. Крім того, її можна розбити, якщо впустити зверху важку посуд.

Кількість конфорок

Найпоширеніший і комфортний варіант — три-чотири конфорки. Цього достатньо для середньої сім’ї і для господинь, які люблять готувати кілька страв одночасно. Зустрічаються, як квадратні, так і прямокутні моделі. Вибір залежить від особистих уподобань та інтер’єру кухні.

Є компактні варіанти, з однією або двома конфорками. Зручно, якщо ви рідко готуєте на плиті, або у вас маленька кухня. Крім іншого, такі варильні поверхні коштують не дуже дорого.

Можна придбати варильну поверхню з п’ятьма або більше конфорками. Актуально для великої сім’ї або для господинь, які полюбляють влаштовувати звані вечері. Такий варіант оптимальний для просторій кухні.

Тип конфорки

Варочная газовая поверхность

При виборі варильної поверхні варто визначитися і з типом конфорок. Варіантів дуже багато:

  • Газові
  • Індукційні
  • Керамічні

Газові конфорки зустрічаються на комбінованих або газових варильних поверхнях. Перевага у швидкості нагріву і охолодження. Коли суп закипів, погасіть вогонь, і кипіння тут же припинитися. Однак посуд в таких конфорках нагрівається нерівномірно.

Найчастіше зустрічаються варіанти з одним рядом полум’я. Але є газові пальники з двома, і навіть з трьома рядами. Так звана подвійна або потрійна корона. Це корисно для конфорок великого діаметру. В такому випадку посуд нагрівається рівномірно.

Індукційні конфорки залишаються холодними в процесі приготування їжі. Нагрівається тільки посуд. Така варильна поверхня безпечна і відрізняється високою потужністю. Забезпечує дуже швидке закипання і точне регулювання нагріву. А швидкість реакції не поступається газових пальників.

Однак, є одна особливість. На таких конфорках слід користуватися посудом тільки з чавуну або емальованої сталі. Інші матеріали будуть нагріватися зовсім слабо. Дізнатися більше про особливості індукційних плит можна в окремій статті «Плюси і мінуси індукційних плит».

Варочная панель

Чавунні конфорки знайомі всім з дитинства. Радує їх дешевизна, але вони повільно розігріваються і остигають, а точний контроль температури неможливий. До того ж, при попаданні холодної рідини, такі конфорки можуть тріснути. Зате прослужить чавун дуже довго. І посуд можна використовувати будь-яку, крім пластикових і скляних.

Керамічні конфорки миттєво нагрівається до заданої температури, і здатні довгий час її підтримувати без змін.

Галогенні конфорки здатні нагріватися відразу після включення, і також швидко остигати. Дуже зручно, коли треба швидко закип’ятити воду. Тепло рівномірно розподіляється по дну посуду, за рахунок чого знижується споживання електроенергії.

Крім усього іншого, бувають конфорки з кількома контурами, наприклад, з двома, і трьома. Це дає великий простір при виборі посуду.

Перемикачі

Перемикачі можуть сенсорними або поворотними. Поворотні перемикачі зустрічаються в більш дешевих моделях. Мити таку варильну поверхню значно складніше тому, що під перемикачі може забиватися бруд.

Сенсорне управління зустрічається на більш дорогих моделях. Для включення і вибору потужності достатньо одного дотику. І вимити таку модель набагато легше.

Індикатори

Індикатори температури і залишкового нагріву показують: включена поверхню, достатньо вона нагрілася, охолола чи ні. Як правило, зустрічаються на дорогих електричних моделях.

Рекомендації

Якщо у ваш дім проведено газопровід, найпростіший варіант — газова варильна поверхня. Це економічно і практично. Або придивіться до комбінованих моделей «Газ + Електрика». Якщо блакитне паливо раптом закінчиться, ви завжди зможете продовжити готувати їжу на электроконфорке, і навпаки.

Комбинированная панель

Якщо ви вирішили придбати газову варильну поверхню, рекомендуємо вам зупинитися на моделі, у якої є пальник з подвійною або потрійною короною. З нею буде зручніше готувати страви у великій посуді.

Кращий варіант для сімей з дітьми — електричні варочні поверхні з індукцією. Конфорки не нагріються, а значить ваша дитина не зможе обпектися.

Для тих, хто збирається придбати не тільки варильну поверхню, але і духовку, підійдуть залежні панелі. Краще вибрати модель одного виробника. Тоді і духовка і варильна панель будуть ідеально доповнювати один одного.

Якщо окрема духовка у вас вже є, або ви просто в ній не потребуєте, зупиніться на незалежній варильної поверхні. Вона підійде і тим, хто хоче оригінально і тим, хто хоче оригінально оформити кухонний простір, і тим, хто хоче заощадити місце.

Якщо ви хочете заощадити, зверніть увагу на моделі з емалевими покриттям і чавунними конфорками.

Якщо не хочеться витрачати час на відмивання панелі, придивіться до варильних поверхнях з загартованим склом. Але не забувайте про його крихкості.

Для тих, хто мріє про суперміцною і стильною поверхні, створено покриття з нержавіючої сталі. Правда, мити його не просто.

Ідеальний, але недешевий варіант, — склокерамічне покриття. Воно міцне, гарне, і здатне передавати тепло швидко і рівномірно.

Якщо у вас дуже велика родина, і доводиться багато готувати одночасно, то вам підійде варильна поверхня з п’ятьма і більше конфорками.

Якщо звичайна сім’я, то вам вистачить поверхні з трьома-чотирма конфорками.

Якщо ж ви рідко готуєте на плиті, і у вас є мультиварка і мікрохвильовка, вам цілком буде достатньо одноконфорочная панелі.

Як правильно вибрати техніку для будинку і для роботи