Що вміє хлібопічка і що можна в ній спекти?

 

Туга по живому домашнього хлібу втілилася в чудовому винаході – домашньої хлібопічці. Випікання хліба на Русі вважалося справжнім священнодійством. У будинку в цей час заборонялося навіть голосно розмовляти і вже тим більше лаятися або плескати дверима.

Перша домашня хлібопічка, що замінила величезну твердокаменную піч, з’явилася в Японії майже 30 років тому. Цей прилад швидко знайшов своїх прихильників на Заході і ось нарешті-то став популярним і у нас.

Хлібопічка – невеликий прилад, за параметрами близький до мікрохвильовці. Забезпечена прямокутної антипригарній чашею з лопаткою-мішалкою на дні. Туди насипаються необхідні інгредієнти в пропорціях, передбачених обраною програмою. Кришка закривається, кнопка натискається і… в зазначений час на тебе чекає найсвіжіший хліб!

Пічка-самобранка сама замісить тісто і дасть йому піднятися. Потім замісить знову, прибравши з нього зайві гази, дочекається, коли опара підійде і запече буханець за допомогою нагрівального елемента. На все піде приблизно 4 години. В залежності від розміру пічка приготує хліб вагою від 450 до 1500 грамів. Так що вибирай ємність хлібопічки, виходячи з потреб своєї родини. Але пам’ятай: домашня випічка – більш ситна і калорійна, ніж купівельна.

Що вміє хлібопічка?

Практично всі хлібопічки обладнані таймером – це виключно приємна річ. Можна з вечора засипати інгредієнти, виставити на дисплеї потрібний час, а з ранку прокинутися від приголомшливого запаху свіжоспеченого хліба. Колір скоринки теж можна вибрати – підсмажену чи світлу, як побажаєш.

До речі, якщо тобі не потрібен хліб, а просто тісто для піци, млинців або пельменів, можна «попросити» грубку обмежитися замісом та продовжити готувати на плиті або в духовці.

Цікаво!

Деякі моделі хлібопічок мають дуже корисну функцію «Захист від дітей». При її включенні можна не хвилюватися: панель управління заблокується, і дитина не зможе змінити програму випічки або завдати шкоди своєму здоров’ю.

Крім таймера багато хлібопічки забезпечені контейнером для різних добавок: родзинок, кураги, кмину, цибулі, насіння, цедри або горіхів. Програма випікання самостійно додавати їх в тісто по мірі необхідності.

Що спекти в хлібопічці?

Більш дорогі хлібопічки вміють готувати кекси та паски. Для цього до них додається додаткова кругла чаша. У деяких є програма для дієтичного бездріжджового хліба. Так що, якщо є показання по здоров’ю чи ти піклуєшся про постать, така функція може бути дуже корисна. Є печі, які вміють готувати бородинський хліб або хліб грубого помелу. А ласунам сподобається програма для солодкої випічки з шоколадом або медом. Ще одна перевага хлібопічок полягає в тому, що діабетики і алергіки можуть готувати безглютеновый хліб з кукурудзяної, рисової та гречаної муки.

Великою популярністю зараз користується функція приготування варення або джему. Не дивуйся, деякі хлібопічки вміють і це. Більш того, ягоди і фрукти тут піддаються більш щадною тепловій обробці і зберігають більше вітамінів.

Хлібопічки зазвичай мають від 3 до 17 різних програм. Вирішуй сама, які функції вам потрібні, а які будуть зайвими. Від цього залежить ціна домашній пекарні, яка зазвичай коливається від 2 до 7 тисяч рублів.

З чого печемо?

Для приготування хліба тобі знадобляться борошно, дріжджі, сіль, цукор і вода. Рідше – масло і молоко. Здавалося б, що може бути простіше? Але важливо строго слідувати рецептом, інакше результат може засмутити. Важливо знати й інші хитрощі: наприклад, дріжджі і сіль потрібно класти в різні кути форми, інакше хліб може не піднятися.

А якщо ти покладеш більше, ніж треба зерен, буханець буде занадто розсипчастою. Додаси мало жирів – скоринка вийде гумовою.

На щастя тих, хто не любить експерименти, в магазинах продаються готові сухі суміші для випічки різних видів хліба.

Приготуй апельсиновий хліб. Для початку уточнимо, що тут і в подальшому всі інгредієнти вказані в ложках і філіжанках, які додаються до хлібопічці. Налий в хлібопічку свіжовичавлений сік 3 апельсинів, додай 1 ст. ложку вершкового масла, 2 ст. ложки меду, 1 ч. ложку солі, 3 з чвертю чашки білого борошна, 2 ст. ложки насіння соняшнику, терту цедру 3 апельсинів і 1,5 ч. ложки сухих дріжджів. Постав програму «Норма» або «Білий хліб» і натиснути «Старт».

Житній хліб – особливе частування

Ще граф Шереметьєв писав Пушкіну: «Худа, брат Пушкін, життя в Парижі. Їсти нічого. Чорного хліба не допросишся». У деяких недорогих хлібопічках програми для виготовлення чорного хліба не передбачено. Справа в тому, що житнє борошно досить важка, і є ризик, що хліб не підніметься. Але якщо ви все-таки маєте намір «допроситися» біля грубки буханця чорного, вибирайте хлібопічку, в якій є така програма. І почни з рецептів з 20% житнього та 80% пшеничного борошна. Якщо вийшло, спробуй додати обидва види в рівних кількостях.

Приготуй чорний хліб. Заздалегідь приготуй закваску по старовинному російському рецептом. У великій посудині змішай 2 чашки води, 3 склянки житнього борошна, 3 ч. ложки цукру і 1 ч. ложку сухих дріжджів. Постав у тепле місце, через 3 години перемішай закваску і залиште ще на 15 годин. Тепер выпеки хліб. Готову закваску (1 ст. ложку) змішай з 1 чашкою води, 2 чашками пшеничного борошна, 2 чашками житнього борошна, дуже міцною чайною заваркою (1/4 чашки), 1 ч. ложкою яблучного оцту, 1,5 ч. ложки солі, 2 ст. ложками цукру, 2 ст. ложками сухого молока, 2 ст. ложками рослинного масла і 1,5 ч. ложки дріжджів. Постав програму, яка триває 3 години 30 хвилин.

Для тих, хто вже має таку вірну помічницю на своїй кухні, давним-давно перестали бути актуальними багато питань: «Що вміє хлібопічка» і «Що спекти в хлібопічці?». В інтернеті можна знайти величезну кількість рецептів приготування різних сортів хліба і різних смакоти. А ось тим, хто тільки збирається придбати хлібопічку, для порівняльного аналізу буде корисно знати інформацію, викладену в статті. Як завжди, Техноштучки радять, як правильно вибрати побутову техніку для будинку і для кухні. Почніть з історії і з аналізу — всі ці знання допоможуть визначитися і прийняти рішення: Я купую хлібопічку!

Не пропустіть відеоурок з кумедним перетворенням різних інгредієнтів в дивовижну буханочку житнього хліба!

Джерело: Аіф

Якщо вас цікавлять поради на всі випадки життя, переходите на сайт «Сусід-Домосід». Дізнаєтеся дуже багато цікавого!

Як правильно вибрати техніку для будинку і для роботи