Плюси і мінуси індукційних плит

Гарне реклами не потребує! Говорить відома сучасна приказка. Але ми і не збираємося рекламувати, для нас важливо показати головна перевага індукційних плит: плита нагріває відразу посуд, а не спочатку — варильну поверхню, а потім посуд. У підсумку плита залишається холодною, чого не скажеш про посуді. Спробуйте розбити одне яйце в сковорідці, а ще одне — прямо на індукційну плиту. Те, що потрапило на сковорідку, дуже швидко засмажується, а то яйце, яке виявилося на плиті, так і залишається рідким тому, що плита не гаряча.

Як працює індукційна плита?

Зовні від звичайної її не відрізниш. Як правило, та сама гладка склокерамічна поверхня. Але всередині ховається зовсім не нагрівальний елемент, а електромагнітна котушка. Пропускаючи струм, вона створює поле, під дією якого в посуді виникають свої струми, наведені. І щоб гріти, вони повинні бути високочастотними, тобто швидко змінювати напрямок, туди-сюди. Струм наводиться за рахунок силових ліній, які проходять через дно каструлі. Цей струм буде створювати нагрівання. Саме індукцією люблять користуватися ювеліри, або ті, хто отримує надчисті сплави.

Але зворотна сторона — потужне поле. Поряд з деякими індукційними плитами перестають працювати навіть мікрофони. Немає небезпеки для здоров’я?

Шкідлива для здоров’я індукційна плита?

На дуже близькій відстані від плити, до 10 см, інтенсивність електричного поля становить приблизно 137 вольт на метр. При вилучення на відстань до 50 см інтенсивність поля досить швидко падає, і не перевищує 15-19 вольт на метр.

Висновок: з цієї плитою не треба обійматися, та все буде о’кей!

Час приготування вечері може скоротитися на 15-20 хвилин.

Ви будете в захваті насамперед від швидкості нагріву, яку дає індукційна плита. Ресторани тайської кухні дуже люблять ці плити, так як азіатські страви вимагають моментального і дуже короткочасного нагріву. В оригіналі тайські кухаря це роблять на вогні, але індукція — приємніше і економічніше. Тим більше, що з’явилися моделі зі спеціальною виїмкою для традиційної круглої сковороди.

Особливість індукційних плит в тому, що вони працюють, нагріваються тільки тоді, коли на них варто посуд. Природно, це дозволяє економити електроенергію і швидко приготувати їжу.

Експерименти

Цікаві результати одного експерименту, в якому перевірялися на швидкість приготування газова, традиційна електрична та індукційна плитки. На кожній плиті кип’ятили півлітра молока однакової температури, взятого з холодильника. В ході експерименту дочекалися моменту, коли молоко втече, щоб перевірити не тільки швидкість закипання, але і ступінь легкості, з якою можна очистити плити.

Повільніше всього виявилася традиційна електрична плита: пів літри холодного молока вона закип’ятила за 5 хвилин 32 секунди. Газова плита закип’ятила молоко за 4 хвилини 48 секунд. Індукційна плита всіх випередила: молоко втекло через 4 хвилини 10 секунд. І прибирати бруд з цієї плитки виявилося простіше всього: нічого не пригоріло, адже поверхня нагрілася незначно. В той час, як електроплиту довелося довго і старанно очищати, а з газовою — знімати радіатор, щоб дістатися що пролилася рідини.

Але не може ж бути, щоб у цих плит не було недоліків?

Індукційна плита — хороший вибір, але не виключено, що під неї доведеться купити повний комплект нової посуду, а заодно, добре б заздалегідь з’ясувати, чи буде дружити з такою плитою ваша духовка, іноді над ними не можна ставити індукційні котушки.

На новій плиті може бути незручно варити холодець або варення: розумна автоматика, яка не звикла до особливостей російської кухні, в багатьох моделях вимкнення конфорки через три години, не підозрюючи, що комусь може знадобиться готувати і довше.

Недолік ви помітите відразу: це звук, як у трансформатора. Це пов’язано із взаємодією індукційної котушки і самої посудом. Чим дешевше посуд, тим більше ми чуємо шуму.

Взагалі-то для індукційної плити і так не годиться будь-який посуд: вона обов’язково повинна мати у складі щось з феромагнітними властивостями, наприклад сталь. Чистий алюміній, скло — не годяться.

Візьміть звичайний магніт і піднесіть його до обраної алюмінієвої сковороді, якщо ви побачите, що магніт буде триматися на днище, то цей посуд можна використовувати на індукційній плиті. Діаметр посуду потрібен не менше 12 см — це захист від нагрівання випадково залишених на плиті ножів або вилок. Тобто, звичну турку для кави доведеться міняти на спеціальну. В ідеалі добре б, купивши нову плиту, придбати комплект спеціального посуду з мінімально шумливого, що економить електроенергію і не дає пригорати їжі, сэндвичного матеріалу.

Дно каструлі має бути влаштоване таким чином, щоб зовнішня сторона дна була покрита невеликим теплоізолятором. За рахунок наявності цього теплоізолятора розігріте дно не нагріває склопанель, на якій стоїть каструля, і в разі, якщо туди затече їжа, нічого страшного не станеться.

Скільки коштує індукційна плита?

Вартість такого посуду може доходити до 15000 рублів, є, правда, і демократичні, від 700 рублів. Самі плити теж коштують по-різному: компактні можна купити всього за пару тисяч, а самі просунуті доходять до чверті мільйона рублів. Але зазвичай, купуючи не найдорожчу індукційну плиту, ви отримуєте справжній розумний гаджет, який сам вимикається, якщо температура досягла 250 градусів, наприклад, википіла вода; може працювати у режимі супер швидкого нагріву, бустера, або навпаки, довго підтримувати легке тепло. Для цього досить включити плиту на одиницю чи двійку, і протягом тривалого часу, приготовлена їжа буде залишатися теплою.

Індукційні плити поєднують в собі переваги електричних і газових плит. Вони економічні, безпечні і гігієнічні. І дорогі. Так, за задоволення доводиться платити. Але в даному випадку, вибравши в кухонні помічники індукційну плиту, або варочну панель, гроші не будуть витрачені даремно.

Як правильно вибрати техніку для будинку і для роботи